Aandachtspunten & tips

Wanneer u een traprenovatie wenst uit te laten voeren of u er zelf mee aan de slag gaat zijn er verschillende factoren waar u rekening mee dient te houden. Deze factoren hebben vooral betrekking tot:

  • De keuze van het materiaal
  • Het benodigde onderhoud
  • Het verwijderen van bestaande trapbekleding
  • De constructie van de trap

Om er zeker van te zijn dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan raden we u in ieder geval aan om rekening te houden met onderstaande zaken.

Verwijderen van de oude bekleding

Wanneer u, uw trap wenst te renoveren zult u de bestaande trapbekleding eerst willen verwijderen. Dit is een relatief gevaarlijk werk, in het bijzonder omdat u er voor moet zorgen dat de onderliggende constructie niet wordt beschadigd. Wanneer u beschikt over een trap met tapijt is het dan ook zaak om deze zeer voorzichtig te verwijderen. Wanneer u gebruik maakt van een houten trap en u bijvoorbeeld de oude verf wenst te vervangen door nieuwe moet u de treden goed behandelen met een afbijtmiddel. Hierdoor wordt de aanwezige kleurlaag verwijderd en kan het oppervlak klaar worden gemaakt voor een nieuw kleurtje.

Vereiste onderhoud

Ieder materiaal vereist een bepaald onderhoud. Daar komt bij dat het ene materiaal ook een behoorlijk stuk minder eenvoudig te onderhouden is dan een ander. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het verschil tussen hout en tapijt. Het wordt dan ook altijd aangeraden om hier rekening mee te houden bij het maken van uw materiaalkeuze.

Veiligheid

Specifiek voor een trap geldt dat het veiligheidsaspect bijzonder belangrijk is. In bepaalde gevallen kan het dan ook noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld een antislip aan te brengen op de treden. Op deze manier voorkomt u uitschuiven waardoor u zich behoorlijk pijn kunt doen. Daarnaast wordt het ook aangeraden om de mogelijkheden op vlak van armleuningen onder de loep te nemen evenals de plaatsing van eventuele trapbalustrades. Let wel, dit is lang niet bij alle constructies mogelijk.